search
top

de ce ne plac poveștile?

De ce ne plac poveștile?

Agerpres s-a informat și ne spune că la sfârșitul săptămânii trecute cea mai văzută peliculă în Statele Unite a fost „Alice în Țara Minunilor”, în variantă 3D. Binecunoscuta poveste scrisă de Lewis Carroll și care ne-a fermecat copilăria de mai multe generații încoace, a reușit să adune dintr-un foc, spectatori în valoare de 62 de milioane de dolari. Numai în țara tuturor posibilităților filmul a adus încasări de peste 200 de milioane, și ne aflăm încă la început.

Nu munții de dolari despre care vorbim mă impresionează ci căutarea omului după tot ce poate să-l scoată din plictiseala de fiecare zi cu toată cohorta de platitudini și amenințări. Timp de o oră și mai bine te aflii în altă parte, în Țara Minunilor. Acolo unde orice este posibil și orice li se poate întâmpla altora. Ca o chemare de dincolo de realitate, avem o adevărată vocație a irealului. Dacă este așa, atunci lumea este puternic înclinată spre lucrurile din altă lume și dornică și pregătită să le adopte.

Știu un ostrov de iubire, știu un loc de fericire, cunosc un țărm cu tinerețe fără de bătrânețe și viață fără de moarte. Pentru accesul în această Țară Minunată care este dincolo de nori, nu este nevoie de bilete de sute de milioane de dolari. Este nevoie doar de credința simplă prin care să poți accepta această realitate și să lași pe Dumnezeu să facă pregătirile în tine și în viața ta. Când este vorba despre lucruri atât de serioase cu consecințe imediate și pe termen lung, atât de mari, traficul scade brusc. De ce oare? De ce ne plac poveștile mai mult decât lucrurile cu adevărat uimitoare?  Pentru că în poveste provocările sunt îndreptate împotriva altora, beneficiarului îi rămâne doar spectacolul pe care îl trăiește cu adrenalina de rigoare, dar în urma căderii cortinei, spectatorul este teafăr și netransformat. Transformarea este o provocare prea mare, de aceea iubim poveștile care după ce ne încântă ne lasă tot așa cum am fost. Ciudată modă a sucului propriu de neînlocuit. De aceea ne plac poveștile. Uite așa!

top